Skip to content →

‘By design’: twee woorden om mezelf in te tomen

In een start-up – waar de tijdsdruk hoog is – vind ik het vaak moeilijk om balans te brengen in mijn prioriteiten. We kunnen 4 weken dag en nacht werken en dan staat het product waarschijnlijk verder, maar dan is iedereen wel uitgeput. Dus ik zoek naar manieren om snel maar ook duurzaam een schaalbaar en herhaalbaar business model te vinden.

Twee woorden helpen me regelmatig bij het balanceren van prioriteiten: ‘by design’. Het zijn principes die ik belangrijk vind en al van het begin wil inbouwen in Darwin. Een paar van die principes hebben nu al een concrete vertaling:

 • “Persoonlijke ontwikkeling, by design”
  Elke Darwin werknemer heeft een maandelijks budget van € 500 om samen te werken met een mentor. Vaak zijn dat freelancers met meer kilometers op de teller, die een Darwinner helpen om bij te leren.
  Voor Darwin is die € 500 veel geld, maar het zorgt ervoor dat de mensen die hier werken uitgedaagd worden, en tijd hebben om naast het product ook aan zichzelf te werken. Mijn hoop is dat mensen later niet vertrekken bij Darwin, maar ‘afstuderen bij Darwin’.
 • “Help change the world, by design”
  Het heeft wat tijd gekost voor ik het snapte, maar je moet geen multinational zijn om de wereld een betere plaats te maken. Met Darwin hebben we een speciale pricing voor vzw’s en NGO’s. Het is onze manier om zo vroeg als we kunnen aandacht te hebben voor de wereld rondom ons.
  We zouden het geld dat we daardoor ‘missen’ op zich goed kunnen gebruiken. Maar de marketingwereld is soms zo leeg, dat het fijn is om marketeers bij NGO’s te kunnen helpen in hun job.
 • “International, by design”
  Darwin moet een internationaal bedrijf worden. Dat wil zeggen dat ons marketing, sales en customer support proces daarop afgestemd moet worden. Dat lukt niet met Vlaamse klanten. Als je de auto kan nemen om hen te bezoeken, dan doe je dat.
  Daarom doen we in april terug mee met Go West en investeer ik veel tijd in prospectie in onze buurlanden. Zij dwingen ons om nu al om te gaan met de beperkingen die afstand met zich meebrengen.
  Echt efficiënt is het niet. Ik kan met dezelfde tijd waarschijnlijk meer klanten tekenen in België. Maar het geeft ons de mogelijkheid om in een vroeg stadium onze ideeën en processen af te toetsen aan niet-zo-lokale markten. 

Door mijn ongeduld kan ‘duurzaamheid’ me wel eens op de zenuwen werken. Die ‘by design’ principes zijn een goede manier om mezelf in toom te houden en van Darwin ‘by design’ een duurzaam verhaal te maken.

Hoe doen jullie dat, de balans houden tussen ‘snelheid’ en ‘duurzaamheid’?

Published in dutch

One Comment

 1. Ik vind het prachtig. En ook wel schoon. En edelmoedig. En misschien ook wel een beetje gehaaid. Maar vooral schoon.

  Je kan ook veel via Google Hangout, Skype of andere video conferencing aftoetsen. En je kan ook wel je afspraken in het buitenland naar jou te laten komen. Waarom zou je je leads niet uitnodigen op een mini-Darwin-event-ish iets in het buitenland. Maak er wat ruchtbaarheid rond, en blijf de dag nadien nog beschikbaar voor die twee leads die echt de moeite zijn. Daar ga je dan langs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *