Skip to content →

Het verdwijnende verschil tussen Facebook en tv

Een grafiek die ik vaak tijdens prospectiegesprekken teken. En soms ook later, wanneer ik de gevraagde FTE’s voor sociale media moet verdedigen. De grafiek visualiseert het aantal euro’s dat je moet uitgeven om een paar ogen te bereiken: de Cost per Impression.

Sociale vs traditionele media in cost per impression

Sociale media zijn qua Cost per Impression in het begin bijzonder duur. Het produceren van goede content kost veel geld en je doet het voor een marginaal publiek. Dan is televisie in het begin interessanter: een spotje en meteen een massa volk om te bereiken. Lage Cost per Impression, kat-in-bakkie.

Na verloop van tijd worden sociale media echter interessanter. Je publiek wordt steeds groter terwijl de kost nagenoeg gelijk blijft. Anders gaat het bij televisie waar de grootte van de investering en de grootte van het gewenste publiek onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Ongeacht hoeveel spotjes je gedraaid hebt.

Ook Facebook wil een broadcastmodel

Op Facebook staat dit voordeel van sociale media echter onder druk. Merken met een eigen publiek krijgen het moeilijker om dat publiek enkel met content te bereiken. De oplossing die Facebook biedt voor dit zelfgecreƫerde probleem is eenvoudig: advertenties.

Dat maakt van Facebook een zware investering: eerst knokken om fans te verzamelen met content, daarna dokken om diezelfde fans met advertenties te bereiken.

Een oplossing: applicaties

Mits een goede combinatie van community management en campagnes blijft Facebook een interessant medium. In die campagnes moet wel meer aandacht geschonken worden aan slimme applicaties die ook op lange termijn de CRM database voeden met informatie over fans. Zo verklein je de afhankelijkheid van Facebook en kan je het opgebouwde publiek op eigen kracht blijven bereiken.

Facebook timeline, frictionless updates en de integratiemogelijkheden van Facebook bieden een uitgelezen kans om elke interactie met fans te vertalen naar een CRM entry. Wie een manier vindt om dit ook voor de fan interessant te maken, zal gauw een groter publiek bereiken met een relevantere boodschap. Het resultaat zou naast gelukkige fans ook een verhoogde return on investment moeten zijn.

Wat doen jullie om informatie van fans in een eigen database te krijgen?

Published in dutch

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *