Hoe we bij Darwin de loonkost optimaliseren

Om het voor iedereen makkelijk te maken, wil ik gesprekken over loon binnen Darwin zo transparant mogelijk houden. Als werknemer en werkgever heb je immers hetzelfde doel: ervoor zorgen dat de loonkost die de werkgever betaalt maximale impact heeft op het leven van de werknemer.

Om dat proces makkelijker te maken, hebben we bij Darwin de ‘Filantropie score‘ uitgevonden. Het is een eenvoudige berekening, die de verhouding berekent tussen loonkost en loon. Hoe hoger het percentage, hoe meer loon rechtstreeks bij de werknemer terecht komt. Hoe lager het percentage, hoe meer loon naar de staat gaat.

Met de hulp van Ilse Jansoone heb ik daar een makkelijke spreadsheet voor gebouwd. Die spreadsheet gebruiken we bij Darwin om samen (werkgever en werknemer) een loon te optimaliseren.

Bovendien berekenen wij er ook de Filantropie score over het bedrijf heen, zodat we weten hoe efficiënt onze totale loonkost in elkaar zit.

Sharing is caring, en voor wie er zelf mee aan de slag wil gaan heb ik de spreadsheet gedeeld in een Google Doc. Vanzelfsprekend met fictieve bedragen. 🙂

Deel gerust jouw filantropie score in de comments!

2 thoughts on “Hoe we bij Darwin de loonkost optimaliseren

  1. Filantropie score: heel leuke insteek, die vertaling van de cijfers naar een eindscore.

    Even een aanvulling. Bepaalde extra-legale voordelen zijn enkel voor de hele organisatie toe te passen en niet individueel te kiezen vb. maaltijdcheques, groeps- en hositalisatieverzekering, eco-cheques. Dus ik vind het wat verwarrend om het in je overzicht bij de ene persoon wel te zetten en de andere niet. Die keuze is er immers niet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s