Skip to content →

Hoe we bij Darwin de loonkost optimaliseren

Om het voor iedereen makkelijk te maken, wil ik gesprekken over loon binnen Darwin zo transparant mogelijk houden. Als werknemer en werkgever heb je immers hetzelfde doel: ervoor zorgen dat de loonkost die de werkgever betaalt maximale impact heeft op het leven van de werknemer.

Om dat proces makkelijker te maken, hebben we bij Darwin de ‘Filantropie score‘ uitgevonden. Het is een eenvoudige berekening, die de verhouding berekent tussen loonkost en loon. Hoe hoger het percentage, hoe meer loon rechtstreeks bij de werknemer terecht komt. Hoe lager het percentage, hoe meer loon naar de staat gaat.

Met de hulp van Ilse Jansoone heb ik daar een makkelijke spreadsheet voor gebouwd. Die spreadsheet gebruiken we bij Darwin om samen (werkgever en werknemer) een loon te optimaliseren.

Bovendien berekenen wij er ook de Filantropie score over het bedrijf heen, zodat we weten hoe efficiënt onze totale loonkost in elkaar zit.

Sharing is caring, en voor wie er zelf mee aan de slag wil gaan heb ik de spreadsheet gedeeld in een Google Doc. Vanzelfsprekend met fictieve bedragen. 🙂

Deel gerust jouw filantropie score in de comments!

Published in dutch

2 Comments

  1. Filantropie score: heel leuke insteek, die vertaling van de cijfers naar een eindscore.

    Even een aanvulling. Bepaalde extra-legale voordelen zijn enkel voor de hele organisatie toe te passen en niet individueel te kiezen vb. maaltijdcheques, groeps- en hositalisatieverzekering, eco-cheques. Dus ik vind het wat verwarrend om het in je overzicht bij de ene persoon wel te zetten en de andere niet. Die keuze is er immers niet.

    • Good point. Ik heb in het document overal maar wat gezet, om duidelijk te maken dat het om fake cijfers gaat. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *