Skip to content →

Anthony Bosschem, mede-oprichter Zwijgen is geen Optie © Eric de Mildt. All rights reserved. eric.demildt@skynet.be

Als je een zinnetje naast mijn naam moet zetten, laat het dan “(34) auteur en mede-oprichter van het genootschap Zwijgen is geen optie” zijn.

Recente projecten

Zwijgen is geen optie

2016 – nu

Oprechte gesprekken met bewonderenswaardige mensen over de grote vragen van deze tijd. Gefinancierd door donaties van Mecenassen, als podcast en video gratis beschikbaar voor iedereen die er iets aan heeft.

Ik ben mede-oprichter van Zwijgen is geen optie en hou me vandaag bovenal bezig met het voorbereiden en voeren van de gesprekken en het schrijven en uitgeven van onze publicaties.

playField.

2020 – nu

playField. gebruikt filosofisch, sociologisch en data wetenschappelijk onderzoek als startpunt voor interactieve installaties die reflecteren over onze samenleving en de condition humaine.

Als lid van hun raad van bestuur help ik in het vergroten van hun impact op het maatschappelijk debat en in het creëren van een financieel veilige ruimte waardoor ze inhoudelijk vrij kunnen blijven.

Liefde in tijden van corona

2020

Om onszelf en onze medemens een hart onder de riem te stoppen tijdens de eerste lockdown, verspreidden we affiches en postkaarten om het gemis aan contact tastbaar te maken.

Ik schreef mee aan het manifest, ging affiches plakken en zocht mee naar manieren om de financiële put, die het project dankzij het grote succes dreigde te worden, te dempen.

Onze Rolodex

2021 – nu

In Onze Rolodex verzamelen Annelies Desmet en ik mooie woorden om op te leunen.

Publicaties

“PS”

2021

Een bundeling van vier jaar poëtische afsluiters uit de Zwijgen is geen optie nieuwsbrief. Uitgegeven als notitieboekje, zodat het anderen ook de ruimte en het vertrouwen kan geven om zelf meer te durven schrijven.

De nieuwsbrieven

2016 – nu

Mijn grootste en tegelijk meest intieme speeltuin. Elke week schrijf ik een nieuwsbrief voor Zwijgen is geen optie en probeer ik met liefde en toewijding om dit onderschatte medium te herwaarderen.

“Waarom Zwijgen geen optie is”

2020

Gestart met de vraag om een pamflet te schrijven, werd “Waarom zwijgen geen optie is” uiteindelijk een novelle die niet het spreken verdedigt maar wel het zwijgen begrijpt.

In de pers

“Vrij maar verbonden”

Dankzij Socius kon ik een lang gesprek voeren met Nicky Aerts, die onder andere het geweldige Pompidou presenteert op Klara. Als je dit gesprek bekijkt, krijg je een goed beeld op de bestaansreden, de werking, mijn rol en de rol van Tom en Freek in Zwijgen is geen optie.

“Wie willen wij als mens zijn?”

Met Frederique Vanneuville van Tertio kon ik een uitgebreid gesprek voeren over de inhoudelijke koers die we met Zwijgen is geen optie varen en linken leggen naar tradities waar we schijnbaar ver van af staan maar waarvoor ik een groeiend respect heb.

“Op zoek naar hoop? Spreek eens met iemand.”

Een lang gesprek met Eva De Groote naar aanleiding van ons verblijf op DOK, de bijzondere tijdelijke invulling in Gent die geleid werd door de even bijzondere Liesbeth Vlerick. Over Zwijgen is geen optie, de impact die we willen hebben en de manier waarop we die impact proberen creëren.

“Je zal bij ons geen waarheid vinden, wel hoop.”

Naar aanleiding van de publicatie van mijn novelle en de tweede ZIGO Soirée in Vooruit, nam Freek Evers ruim de tijd om voor De Morgen een respectvol portret te schetsen van mezelf en Zwijgen is geen optie.

“Wie goed luistert, hoort kruimels vallen en raapt ze op”

Hoe en waarom ik de gesprekken voer zoals we ze bij Zwijgen is geen optie voeren, daarover ging het gesprek dat Bertrand Goethals voor Kerk&Leven optekende.

Comments are closed.